Sredinom meseca maja tim naših studenata je po prvi put predstavljao i branio boje Fakulteta na Evropskoj rundi prestižnog internacionalnog takmičenja Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition u organizaciji Internacionalnog Instituta za Svemirsko Pravo (IISL) i Evropskog Centra za Svemirsko Pravo (ECSL). Ove godine je takmičenje održano u periodu od 14. do 17. maja na Fakultetu za Pravo, Administraciju i Ekonomiju Univerziteta u Vroclavu u Poljskoj.

moot

Naš Fakultet su predstavljali studenti završne godine osnovnih studija Andreja Španjević, Nataša Matijević i Anja Živković, dok je tim za takmičenje spremao Boško Vojkić. Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition je jedno od najprestižnijih svetskih moot court takmičenja koje se preko 20 godina održava na četiri kontinenta (Evropa, Severna Amerika, Afrika i Azija). Na evropske regionalne runde u Vroclavu je uspelo da se plasira 17 timova, uključujući i naš tim, a najviše timova dolazilo je iz Rusije, Poljske i Nemačke. Pobedu na takmičenju su odneli studenti mastera iz svemirskog prava i telekomunikacija iz Pariza (Francuska) i time sebi obezbedili kartu za svetsko finale koje se održava u Torontu (Kanada).

moot3

Iako je ovo prvi put da naš Fakultet uzima učešće na ovom renomiranom takmičenju, i uprkos činjenici da su se naši studenti takmičili sa daleko iskusnijim kolegama iz Evrope koji pohađaju specijalizovane master programe za izučavanje svemirskog prava, naši studenti su se iz Vroclava vratili sa sjajnim rezultatima. U oba usmena nastupa naš tim je zabeležio pobede, dok su i pisani memorandumi naših takmičara i usmeni nastupi na kraju ocenjeni u drugoj kategoriji: DOBAR (od mogućih: ispod proseka – prosečan – dobar – izuzetan). Svi članovi tima su pored pohvala za postignute rezultate dobili i ponude da svoje stručno usavršavanje nastave na prestižnim letnjim školama i konferencijama iz ove oblasti.moot4

Zadovoljni uspehom, nastojaćemo da učešce na jednom ovakvom takmičenju postane tradicija za naš Fakultet, te da naši studenti pokažu i primene stečeno znanje i svoje kvalitete, predstavljajući ujedno u najlepšem svetlu i sebe i Fakultet. O takmičenju možete više pročitati na http://www.iislweb.org/lachsmoot/.