U četvrtak, 25. maja 2017. u 18 sati održan je Javni čas govorništva studenata Pravnog fakulteta Univerziteta Union koji su pripremili profesori retorike Svetlana Gradinac i Dejan Milić. Izvanredan Hor Devete beogradske gimnazije Devetar, kojim rukovodi maturant Igor Nikolić, otvorio je svečanost himnom Bože pravde i pesmom Tamo daleko. Potom je dekan fakulteta, Nebojša Šarkić, otvorio javni čas, ukazao na značaj lepog i školovanog govora u pravničkoj profesiji, proglasivši da su svi pobednici. Kao najbolji govornici nastupili su, govoreći svoje autorske besede, osmoro naših bivših i sadašnjih studenata, pa je ovaj nastup bio i susret generacija. Profesor retorike, Dejan Milić, vodio je program i najavljivao učesnike. Naveo je koje sve nagrade su naši studenti osvojili na Festivalu besedništva u Sremskoj Mitrovici. On se osvrnuo na probleme iz protekle dve-tri godine, kad uprava fakulteta nije na pravi način podržala kurs retorike. Naglasio je da sadašnja uprava podržava naše napore da što veći broj studenata pohađa časove retorike. Kurs već jedanaest godina uspešno vode profesori retorike Svetlana Gradinac i Dejan Milić. U publici su bili gosti fakulteta, profesori, roditelji, studenti i ostali poklonice lepe reči.

Govori izabranih tema bili su različiti, zanimljivi i aktuelni. Andreja Bošković je hrabro progovorila o našem biračkom pravu i nemogućnosti da mladi u svakoj prilici koriste svoje pravo glasa, pogotovo ako su pripravnici, volonteri ili zaposleni na određeno vreme. Stefan Ćuković je govorio o mudrosti u službi Otadžbine i o, čini se, bezbrojnim propuštenim prilikama da se u miru na pravi način priznaju i uvaže mnogobrojne žrtve naših predaka  u ratovima. Katarina Stevanović je na autentičan način ukazala na nasilje prema ženama i deci, upoređujući brigu i zaštitu vukova prema svom potomstvu sa nasilnim ponašanjem ljudi u porodici. Uroš Živković je izgovorio potresnu besedu o potrebi da Trebinjac, Srđan Aleksić, zaštiti druga muslimana i žrtvi mladog čoveka u zlim vremenima. Marija Kovačević je ukazala na strahote i nesagledive posledice izazvane NATO agresijom koju ne smemo ni zaboraviti ni oprostiti. Stefanu Dragićeviću, jedinom besedniku koji se opredelio za improvizovani govor, na početku javnog časa teme je ponudio dekan fakulteta, Nebojša Šarkić. Stefan je izabrao temu Audare et altera pars koju je izgovorio navodeći primere iz vremena kad se nije mogla čuti i druga strana. O medijskom bezobrazluku govorila je Sanja Mijailović, oštro kritikujući neophodnost medija da se, bez trunke srama i morala, naslađuju tragedijama maloletnica. Poslednji je svoju besedu Naš stid od opanka obiće nam se o glavu govorio veoma nadahnuto i samouvereno Milan Mutapčić. On je naglasio koliko velikana je iznedrilo srpsko selo u različitim oblastima. U lutanjima današnjeg društva i traganju za pravim putem, ne smemo zaboraviti naše pretke, njihove žrtve i rodoljublje. Da bismo znali kuda idemo, moramo znati odakle potičemo.

Hor Devetar je oduševio publiku, ali i govornike. Njihov izbor srskih tradicionalnih   pesama i način pevanja muzički su se nadovezali sa temama naših govornika.

Publika je na kraju imala priliku da izabere najboljeg govornika zaokruživanjem na glasačkom listu. Njihov izbor se složio sa najdužim aplauzom koji je osvojio Milan Mutapčić. On je proglašen za najboljeg govornika po oceni publike. Slede ga Uroš Živković  i Katarina Stevanović.

Horu Devete beogradske gimnazije Devetar i njegovom dirigentu Igoru Nikoliću Pravni fakultet Univerziteta Union dodelio je zahvalnice za učešće u Javnom času govorništva.

  Svetlana Gradinac

img_3141

img_3139

img_3138-1

img_3136

img_3133

img_3128

img_3127

img_3126

wp_20170525_18_22_49_pro

img_3125

wp_20170525_18_14_51_pro

img_3124