logo-takmicenje-svemirsko-pravo

Pozivaju se studenti Pravnog fakulteta Univerziteta Union da se prijave za međunarodno takmičenje iz Svemirskog prava – Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition.

Uvodno predavanje će biti održano 30.11.2018. godine u 17 sati u računarskoj sali Fakulteta. Mole se zainteresovani da potvrde svoje pristustvo na predavanju kolegi Milanu Mijoviću na milan.mijovic@pravnifakultet.rs .

Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition je međunarodno takmičenje iz oblasti Svemirskog prava, koje se održava jednom godišnje od 1992. godine. Takmičenje se sastoji u rešavanju fiktivnog slučaja iz oblasti Svemirskog prava i podeljeno je u dva dela. U prvom, pismenom delu, timovi sastavljaju podneske u svojstvu tužioca i tuženog, dok u narednoj, usmenoj fazi takmičenja, studenti učestvuju u simulaciji suđenja iznoseći argumentiju pred tročlano sudsko veće, a sve na osnovu fiktivnog slučaja. Prethodni slučajevi odnosili su se na naknadu štete nastalu u svemiru i na Zemlji, sudare svemirskih letelica i objekata kao i ostala pitanja u vezi sa Svemirskim pravom.

Takmičenje se održava na engleskom jeziku, i sastoji se iz evropske i svetske runde. Više informacija možete naći na http://www.iislweb.org/lachsmoot/.