STRUČNI SKUP
“NOVI ZAKON O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA”

sreda, 17. oktobra 2018. godine
srednja sala, I sprat
Pravni  fakultet Univerzitet Union, Bulevar maršala Tolbuhina br.36. Novi Beograd

 

Poštovani,

sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu organizuje stručni skup pod nazivom „NOVI ZAKON O PRESAĐIVANJU LJUDSKIH ORGANA“, u sredu, 17. oktobra 2018. godine sa početkom u 17. 00 časova, u srednjoj sali Pravnoga fakulteta Univerziteta Union, Buleva maršala Tolbuhina br.36 (stara Goce Delčeva), Novi Beograd.

Stručni skup ima za cilj afirmisanje važnosti doniranja organa kao znaka humanosti, solidarnosti i plemenitosti kao i analizu i ocenu usvojenog Zakona o presađivanju ljudskih organa.

Zakon o presađivanju ljudskih organa usvojen je jula meseca ove godine. Nova rešenja, između ostalog, uvode i takozvano „pretpostavljeno donorstvo“ koje je uslovljeno pristankom porodice. Šta to tačno znači za potencijalne kandidate za presađivanje organa, šta za donore, koji su medicinski a koji pravni izazovi i dileme koje takvo rešenje nosi sa sobom; kakav je položaj transplantiranih pacijenata i pacijenata koji čekaju na transplantaciju; kakvi su stručni kapaciteti u našem zdravstvu za preduzimanje tako komplikovanih medicinskih zahvata i koja je uloga države u organizovanju mehanizama zaštite presađivanja ljudskih organa, samo su neke od tema o kojima će se na ovom stručnom skupu raspravljati.

Pozivamo Vas da prijavite svoje predstavnike/ce putem e-mail adrese: info@pravnifakultet.rs do utorka 16. oktobra 2018. godine.

U prilogu ovog pozivnog pisma dostavljamo i agendu skupa (preuzeti ovde).

 

strucni-skup-novi-zakon-o-presadjivanju-ljudskih-organa

 

S poštovanjem,
prof. dr Nebojša Šarkić
Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu